Dansk grammatik og syntaks

Få styr på de grammatiske kategorier, og bliv bedre rustet til at undervise i grammatik og syntaks.

Målgruppe
Kurset henvender sig til lærere i grundskolen og andre undervisere i dansk samt journalister, redaktører, korrekturlæsere og andre, som i deres arbejde har brug for at kende til grammatik og den grammatiske terminologi – for at kunne undervise i emnet eller for at kunne inddrage grammatik i forbindelse med anden undervisning eller virksomhed. 

Udbytte
Med dette kursus får du styr på sætningsanalyse, og du får kendskab til de grammatiske kategorier. Vi vil benytte de latinske betegnelser, men parallelt gennemgå de danske betegnelser. Kurset giver dig et grammatisk overblik og vil gøre dig bedre rustet til at undervise i grammatik. Du bliver i stand til at forbedre både dine egne og andres tekster og til at forklare dine rettelser på et grammatisk grundlag. 

Indhold
Kurset gennemgår ordklasser, bøjningskategorier, sætningsled og sætnings­lære (helsætninger, ledsætninger, ordstilling, kongruens mv.). Vi kombinerer den teoretiske gennemgang med en række øvelser, som fortrinsvis vil skulle laves som hjemmearbejde. Vi vil også komme ind på sprogrigtighed, og du vil lære nogle enkle sproglige regler, fx om bøjningsformer.

Kurset beskæftiger sig bl.a. med følgende:

 • Ordklasser
 • Bøjningskategorier
 • Sætningsled og sætningsanalyse
 • Sætningstyper
 • Ordstilling og ledfølge
 • Kongruens
 • Sammenskrivning eller særskrivning
 • De vigtigste ordbøger og deres brug
 • Øvelser og eksempler.

Kursusmateriale og diplom
Du får en mappe, som senere kan bruges som opslagsværk. Mappen rummer kursets PowerPoint-præsentation med indholdsfortegnelse og en række øvelser. Desuden får du et kursusdiplom ved kursets afslutning.

Form
Dansk grammatik og syntaks består af 10 lektioner, som omfatter oplæg, individuelle øvelser og diskussion. For at sikre et optimalt udbytte anbefaler vi, at der er højst 12 deltagere på kurset. Der vil være hjemmearbejde i form af praktiske øvelser og læsestof til hver undervisningsgang – undtagen den første. Øvelserne vil blive gennemgået på den følgende undervisningsgang.

Om kurset
Kurset holdes på jeres institution eller i jeres virksomhed hvor som helst i landet. I kan også lade os arrangere alle undervisningsgange, inkl. lokaler og forplejning, fx på et ho­­­tel eller kursuscenter. De 10 lektioner kan holdes på flere eller færre under­vis­­­­nings­gange efter jeres valg – dog med mindst 2 lektioner pr. undervisningsgang.

Ring og bestil, eller hør mere om mulighederne
I kan få svar på spørgsmål om kurset eller vejledning ved at ringe til sprogkonsulent Ditte Drejer på tlf. 87 300 307.

Priser
Se priserne i menuen til venstre.

Få mere ud af jeres kursus
Bruger I jeres viden fra kurset rigtigt? Til dette kursus kan I enkeltvis købe et personligt opfølgningsmodul, som hjælper jer med at fastholde og bruge det, I lærer på kurset. Læs om opfølgningsmodulet. Til kurset Grammatik og sprogrigtighed skal også opfølgningsmodulet bestilles telefonisk.

Ring til os på 87 300 307, og hør mere om, hvordan vi kan tilpasse kurset til jeres behov.

Tjeksproget.dk


Facebook Share

Rådgivning

Sproglig sparring eller tekstforfatning. Benyt også vores hotline. Med et klippekort betaler I kun for hvert påbegyndt kvarter. 

Styrk dine kompetencer på et minikursus

Brug to intensive timer en eftermiddag, og få større sproglig indsigt og svar på dine spørgsmål. Pris: kun 300 kr. ekskl. moms.

Klik på kurserne for at læse mere.

 • Aarhus: 1.6.2017
 • Aarhus: 25.4.2017